Jednym z najbardziej oryginalnych przepisów adjika w moim zeszycie jest taka ostra adjika ze śliwek. Sekret polega na tym, że jest przygotowywany bez gotowania, więc proces wymaga minimum czasu i wysiłku. Jedno zastrzeżenie: pamiętaj, aby przechowywać go w zimnym miejscu lub po prostu w lodówce.
Składniki
- śliwki (bez pestek) – 500 g
 - papryka - 1 kg
 - pasta pomidorowa - 250 g
 - Chili - 3 kawałki
 - cukier - 7 art.
 - czosnek - 100 G
 - sól - 1 art.
 - ocet (esencja) – 1 art.
 
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przełóż paprykę, chili, czosnek i śliwkę przez maszynę do mięsa.
Dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj Adjikę.
Umieść go w wysterylizowanych słoikach i przechowuj w chłodnym miejscu.
 czy podobał Ci się przepis?
 0 komentarzy