Jednym z najbardziej oryginalnych przepisów adjika w moim zeszycie jest taka ostra adjika ze śliwek. Sekret polega na tym, że jest przygotowywany bez gotowania, więc proces wymaga minimum czasu i wysiłku. Jedno zastrzeżenie: pamiętaj, aby przechowywać go w zimnym miejscu lub po prostu w lodówce.
Składniki
- śliwki (bez pestek) – 500 g
- papryka - 1 kg
- pasta pomidorowa - 250 g
- Chili - 3 kawałki
- cukier - 7 art.
- czosnek - 100 G
- sól - 1 art.
- ocet (esencja) – 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przełóż paprykę, chili, czosnek i śliwkę przez maszynę do mięsa.
Dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj Adjikę.
Umieść go w wysterylizowanych słoikach i przechowuj w chłodnym miejscu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy