Moim zdaniem jest to najpopularniejszy przedmiot na zimę. Chrupiąca marynowana kapusta jest podawana jako sałatka, duszona, dodawana do zup i gulaszu. Zgodnie z tym przepisem kapusta będzie gotowa za 5 dni i można ją przechowywać do 2 miesięcy.
Składniki
- kapusta - 2,5 kg
- marchew - 500 g
- ocet - 80 ml
- liść laurowy - 80 ml
- ziele angielskie - 5 groszek
- cukier - 80 g
- sól - 80 g
- woda (filtrowane) – 2 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posiekaj kapustę w cienkie paski.
Zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Połącz warzywa w szerokiej misce i lekko rozgnieć rękami.
Ubij warzywa w czyste, suche słoiki.
Zagotuj wodę dodaj cukier, sól i przyprawy.
Gotuj przez 2 minuty, ostudź do temperatury pokojowej i dodaj ocet.
Wlej marynatę do słoików i szczelnie zamknij pokrywkami. Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy