Żółty dżem agrestowy

30 min
6 porcji
Żółty dżem agrestowy
New Africa, stock.adobe.com
0

W połowie lipca gałęzie agrestu zaczynają wyginać się pod ciężarem dojrzałych jagód. Czas zbierać plony i zajmować się konserwacją. Dzisiaj zastanówmy się, jak zrobić żółty dżem agrestowy. Wszystko jest zaskakująco proste!

Składniki

  • agrest (żółty) – 2 kg
  • cukier - 1 kg
  • kwas cytrynowy - na czubku noża

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj agrest, oczyść suche ogony i dokładnie spłucz.

Przenieś jagody do rondla, przykryj cukrem i odstaw na 2-3 godziny.

Gotuj przez 10 minut, zdejmij z ognia i ostudź.

Ponownie podpal patelnię, dodaj kwas cytrynowy i gotuj przez 5-7 minut.

Włóż gorący dżem do czystych, suchych słoików i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy