Co może być smaczniejszego niż pikle? Oczywiście ostre korniszony! Często podaje się je pod wódką, z tłuczonymi ziemniakami, daniami mięsnymi i rybnymi. Ale nawet jeśli nie interesujesz się alkoholem, pikantna przekąska bardzo ci się spodoba!
Składniki
- korniszony - 5 kg
- ostra czerwona papryka (mały) – 2 strąk
- czosnek - 50 g
- koperek - 50 g
- nasiona gorczycy - 1 art.
- ziele angielskie - 5 groszek
- ocet - 120 ml
- cukier - 150 g
- sól - 150 g
- woda (filtrowane) – 5 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz korniszony i zalej zimną wodą przez 2 godziny.
Umieść koperek, przyprawy, całe strąki pieprzu i obrane ząbki czosnku w wysterylizowanych słoikach.
Mocno ubij korniszony, kilkakrotnie potrząsając puszkami.
Wlać do góry stromą wrzącą wodą, przykryć pokrywkami i pozostawić do ogrzania na 30 minut.
Odcedź do garnka i gotuj przez 2 minuty.
Wlej cukier i sól do słoików z ogórkami.
Wlej ocet, wrzącą wodę i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy