Co może być smaczniejszego niż pikle? Oczywiście ostre korniszony! Często podaje się je pod wódką, z tłuczonymi ziemniakami, daniami mięsnymi i rybnymi. Ale nawet jeśli nie interesujesz się alkoholem, pikantna przekąska bardzo ci się spodoba!
Składniki
- korniszony - 5 kg
 - ostra czerwona papryka (mały) – 2 strąk
 - czosnek - 50 g
 - koperek - 50 g
 - nasiona gorczycy - 1 art.
 - ziele angielskie - 5 groszek
 - ocet - 120 ml
 - cukier - 150 g
 - sól - 150 g
 - woda (filtrowane) – 5 l
 
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz korniszony i zalej zimną wodą przez 2 godziny.
Umieść koperek, przyprawy, całe strąki pieprzu i obrane ząbki czosnku w wysterylizowanych słoikach.
Mocno ubij korniszony, kilkakrotnie potrząsając puszkami.
Wlać do góry stromą wrzącą wodą, przykryć pokrywkami i pozostawić do ogrzania na 30 minut.
Odcedź do garnka i gotuj przez 2 minuty.
Wlej cukier i sól do słoików z ogórkami.
Wlej ocet, wrzącą wodę i zwiń.
 czy podobał Ci się przepis?
 0 komentarzy