Ciernie są często uprawiane w domkach letniskowych. W przeciwieństwie do tarniny, jej owoce są mniej kwaśne i cierpkie. Z niego gotowane są dżemy, kompoty, dżemy i dżemy. Uwielbiam robić sos z tarniny. Gotuję go dużo na raz i zamykam na zimę.
Składniki
- śliwki (ciernie) – 2 kg
- papryka (średni) – 2 kawałki
- czosnek - 3 ząbki
- chmiel-suneli - 1 łyżeczka
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- cukier - 50 g
- sól - 30 g
- ocet - 3 art.
- woda - 1 szklanka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Paprykę obrać z nasion i zmielić w blenderze.
Umyj śliwki i umieść w rondlu z zimną wodą. Gotuj przez 20 minut.
Odcedź, lekko ostudź śliwki i przetrzyj przez sito.
Wymieszaj powstałą masę z cukrem, solą, przyprawami, czosnkiem przepuszczonym przez prasę i posiekaną papryką. Gotuj przez 10 minut na małym ogniu, często mieszając.
Dodaj ocet, podgrzewaj przez 2 minuty i włóż do czystych słoików. Zwinąć i owinąć grubym ręcznikiem na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy