sos z tarniny na zimę

40 min
6 porcji
Sos ze śliwek na zimę
pil76, stock.adobe.com
0

Ciernie są często uprawiane w domkach letniskowych. W przeciwieństwie do tarniny, jej owoce są mniej kwaśne i cierpkie. Z niego gotowane są dżemy, kompoty, dżemy i dżemy. Uwielbiam robić sos z tarniny. Gotuję go dużo na raz i zamykam na zimę.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Paprykę obrać z nasion i zmielić w blenderze.

Umyj śliwki i umieść w rondlu z zimną wodą. Gotuj przez 20 minut.

Odcedź, lekko ostudź śliwki i przetrzyj przez sito.

Wymieszaj powstałą masę z cukrem, solą, przyprawami, czosnkiem przepuszczonym przez prasę i posiekaną papryką. Gotuj przez 10 minut na małym ogniu, często mieszając.

Dodaj ocet, podgrzewaj przez 2 minuty i włóż do czystych słoików. Zwinąć i owinąć grubym ręcznikiem na jeden dzień.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy