makrela marynowana z cebulą

5 godz. 0 min.
3 porcje
Marynowana makrela z cebulą
0

Marynowanie ryb to wspaniały sposób na zachowanie świeżości i smaku przez długi czas. Mój przepis na marynowaną makrelę z cebulą jest niezwykle prosty i nie ma w nim nic zbędnego. Jest doskonale przechowywany w ciemnym, chłodnym miejscu przez długi czas.

Składniki

  • makrela - 1.5 kg
  • cebula - 3 kawałki
  • czosnek - 6 ząbki
  • mielony czarny pieprz - 0.5 łyżeczka
  • woda - 80 ml
  • Olej roślinny - 100 ml
  • sól - 1 łyżeczka
  • liść laurowy - 3 kawałki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój makrelę i pokrój w porcje. Pokrój cebulę w pierścienie.

Włóż wszystko do sterylnych słoików z liśćmi laurowymi i czosnkiem. Posyp solą i pieprzem do smaku.

Dodaj wodę i olej, nie sięgając 1.5-2 cm do krawędzi słoików.

Wyślij puste miejsca do zimnego piekarnika.

Ustaw 180 stopni i pozostaw konserwy na 50 minut.

Zmniejsz temperaturę do 120 stopni i pozostaw na kolejne 2.5-3 godziny.

Zwiń makrelę na zimę.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy