Miłośnicy musztardy, ostrej papryki i innych pikantnych przekąsek pokochają ten przepis. Buraki z czosnkiem i chrzanem można posmarować chlebem, podawać z galaretką, pieczonym lub gotowanym mięsem. Muszę cię ostrzec, że musisz pracować z chrzanem w rękawiczkach.
Składniki
- Burak - 1 kg
- korzeń chrzanu - 150 g
- czosnek - 100 g
- Olej roślinny - 80 ml
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- kwas cytrynowy - 2 g
- cukier - 2 art.
- sól (bez zjeżdżalni) – 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Gotuj buraki do miękkości i ostudź.
Obierz warzywa i zetrzyj na drobnej tarce.
Przełóż obrany czosnek i korzeń chrzanu przez maszynę do mięsa.
Wszystko wymieszaj, dodaj przyprawy, olej, kwas cytrynowy, cukier i sól.
Rozłóż obrabiany przedmiot w czystych, suchych słoikach i sterylizuj przez 15 minut.
Ostrożnie wyjmij słoiki z patelni, zwiń i owiń grubym ręcznikiem na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy