buraki z czosnkiem i chrzanem na zimę

2 godz. 25 min.
10 porcji
Buraki z czosnkiem i chrzanem na zimę
elizaveta66, stock.adobe.com
0

Miłośnicy musztardy, ostrej papryki i innych pikantnych przekąsek pokochają ten przepis. Buraki z czosnkiem i chrzanem można posmarować chlebem, podawać z galaretką, pieczonym lub gotowanym mięsem. Muszę cię ostrzec, że musisz pracować z chrzanem w rękawiczkach.

Składniki

  • Burak - 1 kg
  • korzeń chrzanu - 150 g
  • czosnek - 100 g
  • Olej roślinny - 80 ml
  • mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
  • mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
  • kwas cytrynowy - 2 g
  • cukier - 2 art.
  • sól (bez zjeżdżalni) – 1 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Gotuj buraki do miękkości i ostudź.

Obierz warzywa i zetrzyj na drobnej tarce.

Przełóż obrany czosnek i korzeń chrzanu przez maszynę do mięsa.

Wszystko wymieszaj, dodaj przyprawy, olej, kwas cytrynowy, cukier i sól.

Rozłóż obrabiany przedmiot w czystych, suchych słoikach i sterylizuj przez 15 minut.

Ostrożnie wyjmij słoiki z patelni, zwiń i owiń grubym ręcznikiem na jeden dzień.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy