Pod koniec lata moi przyjaciele i ja jedziemy do lasu, aby zbierać borówki brusznicy. Zamrażam trochę jagód, a z większości gotuję dżemy i dżemy. Borówki brusznica we własnym soku okazuje się bardzo smaczna. Nie przygotowuje się długo, cały proces trwa około pół godziny.
Składniki
- borówka brusznica - 1 kg
- cukier - 500 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umyj borówki i połóż do wyschnięcia na ręczniku.
Podziel jagody na pół. Możesz sortować miękkie oddzielnie od gęstych i pięknych.
Przełóż miękkie jagody przez sokowirówkę lub zetrzyj w moździerzu.
Powstałe puree wymieszaj z cukrem i gotuj przez 5 minut.
Wlej całe jagody, gotuj przez kolejne 5 minut i włóż do czystych, suchych słoików. Zwiń, odwróć do góry nogami i owiń ciepłym kocem na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy