borówka brusznica we własnym soku na zimę

25 min
6 porcji
Borówka brusznica we własnym soku na zimę
Clickbait Agency, stock.adobe.com
0

Pod koniec lata moi przyjaciele i ja jedziemy do lasu, aby zbierać borówki brusznicy. Zamrażam trochę jagód, a z większości gotuję dżemy i dżemy. Borówki brusznica we własnym soku okazuje się bardzo smaczna. Nie przygotowuje się długo, cały proces trwa około pół godziny.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Umyj borówki i połóż do wyschnięcia na ręczniku.

Podziel jagody na pół. Możesz sortować miękkie oddzielnie od gęstych i pięknych.

Przełóż miękkie jagody przez sokowirówkę lub zetrzyj w moździerzu.

Powstałe puree wymieszaj z cukrem i gotuj przez 5 minut.

Wlej całe jagody, gotuj przez kolejne 5 minut i włóż do czystych, suchych słoików. Zwiń, odwróć do góry nogami i owiń ciepłym kocem na jeden dzień.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy