Zimą w Sklepie jest mało świeżych jagód i owoców, więc musisz je zaopatrzyć w sezonie. Proponuję to zrobić, gotując galaretkę z czarnej porzeczki bez żelatyny. Taki kęs można podawać z sernikami, goframi, naleśnikami i po prostu posmarować chlebem.
Składniki
- czarna porzeczka - 2 kg
- cukier - 1,5 kg
- woda - 250 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz czarne porzeczki z suchych ogonów, dokładnie spłucz i włóż do rondla.
Dodaj wodę i gotuj przez 5 minut.
Zmiel jagody za pomocą blendera zanurzeniowego, a następnie przetrzyj przez sito.
Powstałe puree wymieszać z cukrem i odstawić na 1 godzinę.
Gotuj przez 5-7 minut, włóż do słoików i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy