Często słyszę, że czarna rzodkiew ma specyficzny aromat i zbyt ostry smak. Cytryna i mielony imbir pomagają sobie z tym poradzić. Wypróbuj ten przepis: czarna rzodkiew zaskoczy Cię przyjemnym kremowym wykończeniem i chrupiącym miąższem.
Składniki
- czarna rzodkiewka - 1 kg
- cytryna - 1 rzecz
- mielony imbir - 0,5 łyżeczka
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 1 art.
- woda - 800 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz czarną rzodkiewkę, obierz i zetrzyj.
Rzodkiewki włożyć do durszlaka i opłukać pod bieżącą wodą, lekko wycisnąć.
Sparzyć cytrynę wrzącą wodą, przeciąć na pół i wycisnąć sok.
Rzodkiewki wymieszać z sokiem z cytryny, cukrem, solą i mielonym imbirem.
Wlej wodę i gotuj przez 7-10 minut.
Włóż do czystych, suchych słoików, zamknij pokrywkami i owiń ciepłym ręcznikiem na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy