Kuchnia Włoska słynie z przepysznych sosów. Są w stanie zamienić każde danie w prawdziwe arcydzieło! Dzisiaj chcę bardziej szczegółowo omówić przepis na sos Sugo. Przygotowuje się go z pomidorów z dodatkiem papryki, cebuli i czosnku.
Składniki
- pomidory - 2 kg
- papryka - 400 g
- czosnek - 50 g
- cebula (średni) – 3 kawałki
- ocet jabłkowy - 60 ml
- oliwa z oliwek - 3 art.
- cukier - 140 g
- sól - 70 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz i pokrój pomidory.
Posiekaj obraną paprykę, czosnek i cebulę.
Podsmaż cebulę z czosnkiem na oleju przez 3 minuty.
Dodaj paprykę i gotuj przez kolejne 5 minut.
Dodaj pomidory, cukier, sól i gotuj na małym ogniu przez 30 minut.
Przetrzyj powstałą masę przez sito.
Wróć do ognia, gotuj przez kolejne 2 minuty i wlej ocet.
Rozłóż gorący sos w słoikach, zwiń i pozostaw na jeden dzień w cieple.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy