Nie jest tajemnicą, że tradycyjny gruziński Tkemali jest zrobiony ze śliwek. Ale chciałem urozmaicić i jednocześnie zachować klasyczną recepturę w jak największym stopniu. Trochę eksperymentów – i wreszcie tkemali z jabłek się udało! Mówię więcej!
Składniki
- jabłka - 1.5 kg
- czosnek - 40 g
- papryka - 100 g
- Chili - 1 rzecz
- pietruszka - 30 g
- koperek - 30 G
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Jabłka obrać i pokroić, dodać kilka łyżek wody i dusić do miękkości.
Zmiel jabłka blenderem.
Zmiel czosnek, paprykę i zioła osobno w blenderze.
Wymieszaj wszystko razem, dodaj cukier i sól i gotuj tkemali przez 15 minut.
Włóż tkemali do wysterylizowanych słoików.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy