Klasyczny tkemali z jabłek na zimę

1 godz. 20 min.
4 porcje
Klasyczny tkemali z jabłek na zimę
0

Nie jest tajemnicą, że tradycyjny gruziński Tkemali jest zrobiony ze śliwek. Ale chciałem urozmaicić i jednocześnie zachować klasyczną recepturę w jak największym stopniu. Trochę eksperymentów – i wreszcie tkemali z jabłek się udało! Mówię więcej!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Jabłka obrać i pokroić, dodać kilka łyżek wody i dusić do miękkości.

Zmiel jabłka blenderem.

Zmiel czosnek, paprykę i zioła osobno w blenderze.

Wymieszaj wszystko razem, dodaj cukier i sól i gotuj tkemali przez 15 minut.

Włóż tkemali do wysterylizowanych słoików.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy