Najlepszy przepis na kawior z cukinii na zimę
Klasyczny kawior z cukinii to ten sam" zagraniczny " przysmak. W rzeczywistości jest to fajny, wszechstronny kęs, który doskonale uzupełni każdą rodzinną kolację lub świąteczny stół. Możesz podać gotową przekąskę z mięsem, przystawką lub po prostu z chlebem.
Składniki
- cukinia - 3 kg
- cebula - 1 kg
- marchew - 1 kg
- sól - 2 art.
- Pasta pomidorowa - 3 art.
- Olej roślinny - 100 ml
- czosnek - 6 ząbki
- koperek - 0.5 pęczek
- pietruszka - 0.5 pęczek
- mielony czarny pieprz - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umyj i obierz wszystkie warzywa. Pokrój cebulę w półpierścienie – cukinię w kostkę i zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Podsmaż cukinię na oleju roślinnym i odłóż na bok.
Na tej samej patelni podsmaż cebulę, odłóż na bok cukinię i zrób to samo z marchewką.
Zmiel wszystkie warzywa w blenderze lub maszynce do mięsa, zagotuj i gotuj przez 30 minut pod przykryciem na małym ogniu.
Dodaj sól, koncentrat pomidorowy, pieprz, posiekany czosnek z ziołami i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut.
Włóż gorący przedmiot do słoików i zwiń.