Sos pomidorowy gotowany w powolnej kuchence znacznie skróci czas gotowania ulubionego barszczu. Skład takiego sosu zdecydowanie musi obejmować buraki i koncentrat pomidorowy, a dodatkowo można umieścić marchewkę, słodką paprykę, cebulę i fasolę.
Składniki
- Burak (Duży) – 1 rzecz
- papryka - 2 kawałki
- cebula - 1 rzecz
- marchew - 1 rzecz
- Pasta pomidorowa - 2 art.
- woda - 90 ml
- sól - 2/3 łyżeczka
- cukier - 2/3 łyżeczka
- Olej roślinny - 50 ml
- ocet jabłkowy - 2 art.
- przyprawy i przyprawy - opcjonalnie
Przepis na gotowanie krok po kroku
Znacznie uprości proces-zwykła Tarka. Ale jeśli chcesz dostać kawałki warzyw w barszczu, możesz pokruszyć je słomkami. Pierwszy w kolejce jest burak. Oczyść wszystkie warzywa i spłucz czystą wodą.
Pokrój cebulę w drobną kostkę, a marchewki w paski lub zetrzyj.
Paprykę należy uwolnić od nasion w środku i po usunięciu łodygi pokroić w cienkie paski.
Wlej wszystkie posiekane warzywa do pojemnika Multicooker.
Rozpuść koncentrat pomidorowy (lub puree) w wodzie i wlej do pojemnika.
Następnym krokiem jest dodanie soli, granulowanego cukru i wlać olej roślinny - lepiej rafinowany, ma prawie neutralny smak. Wymieszaj wszystko, przykryj pokrywkę multicookera i gotuj w trybie Duszenia/Duszenia przez 40-45 minut.
Aby przedmiot był doskonale przechowywany w spiżarni lub piwnicy, musisz ułożyć masę warzywną w sterylnych słoikach aż do krawędzi. Musisz również zwinąć sterylnymi pokrywkami-można je po prostu poparzyć w wrzącej wodzie.
Wskazane jest owinięcie zakorkowanych puszek, aż całkowicie ostygną, a dopiero potem przestaw je w odpowiednie miejsce do przechowywania.