
Najlepsza jest taka pikantna sałatka z młodej delikatnej marchewki. Jest słodki, chrupiący i jeszcze bardziej nasycony pikantną marynatą. Kęs smakuje jak coś pomiędzy koreańską i kiszoną marchewką.
Składniki
- marchew - 1,5 kg
- czosnek - 4 ząbki
- mielona czerwona papryka - 1 łyżeczka
- imbir (tarty) – 1 łyżeczka
- kolendra - 1 łyżeczka
- kurkuma - 1 łyżeczka
- gałka muszkatołowa - 1 łyżeczka
- sól - 1 art.
- cukier - 1 art.
- ocet - 50 ml
- oliwa z oliwek - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zetrzyj marchewki na koreańskiej tarce lub pokrój w cienkie kostki.

Lekko rozgrzej olej i wymieszaj go ze wszystkimi przyprawami, solą i cukrem.

Dodaj zmiażdżony czosnek i starty imbir i wymieszaj masę z marchewką.

Wlej ocet i ponownie wymieszaj. Ułóż sałatkę marchewkową w słoikach i zalej wrzącą wodą do góry.

Sterylizuj słoiki w garnku z wrzącą wodą przez 10 minut i zwiń.

czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy