Jeśli nie lubisz dżemów i dżemów ze względu na mdłą słodycz – ten przepis jest specjalnie dla ciebie. Wybierz kwaśne odmiany jabłek, uzupełnij je naturalną cierpką kwaskowatością borówki brusznicy-a otrzymasz czystą przyjemność.
Składniki
- jabłka - 2 kg
- borówka brusznica - 500 g
- woda - 250 ml
- kwas cytrynowy - 1 łyżeczka
- cukier - 1.3 kg
- Jelfix (1:2) – 3 saszetka
- cukier waniliowy - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umyj jabłka, obierz i rdzeń i pokrój w kliny.
Wymieszaj wodę z kwasem cytrynowym i polej jabłka. Podpal wszystko i gotuj przez 7-10 minut.
Wyjmij obrabiany przedmiot z pieca, pozwól mu lekko ostygnąć i zmiel blenderem do pożądanej konsystencji.
Następnie dodaj Borówki do jabłek i delikatnie wymieszaj.
Wymieszaj cukier, żelfiks i cukier waniliowy i wyślij do pozostałych składników.
Zagotuj dżem, gotuj przez 5 minut i wlej do wysterylizowanych słoików.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy