Uwielbiasz chrupiącą skórkę na kotletach? Spróbuj ugotować je w płatkach kukurydzianych. Posługiwać się proponuję filet z kurczaka, ale odpowiednie jest również każde inne mięso. Ten przepis sprawia, że kotlety są chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku.
Składniki
- filet z kurczaka - 500 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- mąka - 4 art.
- płatki kukurydziane (nie słodkie) – 150 g
- Olej roślinny - 5 art.
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Filet z kurczaka opłucz, osusz i pokrój w talerze o grubości około 1 centymetra.
Zawiń każdy kawałek w folię spożywczą i uderz młotkiem z obu stron.
Połóż ubity filet na talerzu, solą i pieprzem.
Jajka ubić widelcem z solą i mielonym pieprzem.
Płatki kukurydziane lekko zmiażdż wałkiem do ciasta.
W osobnych szerokich talerzach wlej mąkę i płatki kukurydziane.
Zwiń półfabrykaty w mące, zanurz w mieszance jajecznej i zwiń teraz w płatkach kukurydzianych.
Kotlety ułożyć na rozgrzanej patelni z olejem i smażyć na średnim ogniu przez 4-5 minut z każdej strony.