Dzisiaj podzielę się przepisem na puree z awokado na bruschette i kanapki. Przygotuj bazę puree, a następnie połącz wyobraźnię, smakuj i podawaj z tym, co lubisz najbardziej. Gotowe puree z awokado można przechowywać w lodówce przez 2 dni.
Składniki
- awokado - 1 szt.
- czosnek - 1 ząbek
- szczypiorek (mały) – 1 pęczek
- oliwa z oliwek (rafinowany) – 3 art.
- woda - 2 art.
- ocet ryżowy (3%) – do smaku
- sól - do smaku
- cukier - do smaku
- mielona czerwona papryka - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój zieloną cebulę w pierścienie, obierz czosnek i posiekaj. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, usuń miąższ, posiekaj.
Miąższ awokado, szczypiorek i czosnek przełożyć do miski blendera, dodać niewielką ilość wody i zmiksować.
Dodaj oliwę z oliwek do powstałej masy, ponownie ubij blenderem.
Puree z cebuli i awokado dopraw do smaku solą, cukrem, czerwonym pieprzem i dodaj trochę octu. Ponownie ubij wszystkie składniki blenderem.
Puree z awokado Użyj jako pasty do kanapek, bruschette lub grzanek. Puree doskonale komponuje się z twardym serem, czerwoną rybą lub jajkiem w koszulce.