Nie wystarczy znaleźć odpowiednią odmianę ryżu, trzeba ją również odpowiednio ugotować. Istnieje szereg zasad, których zdecydowanie należy przestrzegać. W tym przepisie powiem Ci, jak zrobić ryż do bułek w domu. Ziarna nie gotują się, ale jednocześnie doskonale się zbrylają.
Składniki
- okrągły ryż - 200 g
- ocet ryżowy - 1,5 art.
- cukier - 0,5 łyżeczka
- sól - 0,5 łyżeczka
- woda - 300 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ryż dokładnie spłucz pod bieżącą wodą.
Umieść ryż w garnku z zimną wodą i gotuj przez 12 minut od wrzenia.
Wyłącz ogrzewanie, przykryj i odłóż na bok na 10 minut.
Połącz ocet, cukier i sól.
Odcedź pozostałą wodę z ryżu, dodaj półfabrykat z octem i wymieszaj.
Nalegaj na ryż pod przykryciem przez kolejny kwadrans.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy