przekąski 05.07.2023

Ryż do bułek w domu

25 min
2 porcje
Ryż do bułek w domu
K, stock.adobe.com
0

Nie wystarczy znaleźć odpowiednią odmianę ryżu, trzeba ją również odpowiednio ugotować. Istnieje szereg zasad, których zdecydowanie należy przestrzegać. W tym przepisie powiem Ci, jak zrobić ryż do bułek w domu. Ziarna nie gotują się, ale jednocześnie doskonale się zbrylają.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ryż dokładnie spłucz pod bieżącą wodą.

Umieść ryż w garnku z zimną wodą i gotuj przez 12 minut od wrzenia.

Wyłącz ogrzewanie, przykryj i odłóż na bok na 10 minut.

Połącz ocet, cukier i sól.

Odcedź pozostałą wodę z ryżu, dodaj półfabrykat z octem i wymieszaj.

Nalegaj na ryż pod przykryciem przez kolejny kwadrans.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy