Shawarma jest przygotowywana z szeroką gamą nadzień. Na przykład z bujnym i pysznym omletem warzywnym. Ta opcja może być podawana na śniadanie z filiżanką aromatycznej herbaty. Nawet początkujący kucharz może przygotować apetyczną przekąskę.
Składniki
- jaja kurze - 5 sztuk
- mleko (ciepły) – 100 ml
- papryka - 1 rzecz
- pomidory - 250 g
- koperek - 3 gałązki
- masło - 30 g
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Jajka wstrząsnąć widelcem z solą, mielonym pieprzem i ciepłym mlekiem.
Pokrój pomidory, koperek i obraną paprykę.
Posmaruj dno i boki patelni masłem, dobrze podgrzej.
Dodaj paprykę, pomidory i smaż przez 3-4 minuty.
Wlej mieszankę jajeczno-mleczną, posyp koperkiem, zmniejsz ogień i przykryj na 5-6 minut.
Podziel gotowy omlet szpatułką na małe kawałki.
Wymieszaj majonez ze śmietaną i nałóż cienką warstwę na przygotowany chleb pita.
Zajmując trzecią część szerokiej części chleba pita, ułóż kawałki omletu.
Wsuń boki do środka i zwiń chleb pita ciasną bułką. Powtórz z pozostałymi chlebami pita i omletem.