Klasyczne guacamole z awokado i pomidorami świetnie sprawdza się jako przystawka, dobrze komponuje się z nachos i innymi różnymi tortillami. Pomidory w tej wersji guacamole nadają potrawie specjalną kwaskowatość.
Składniki
- awokado - 2 kawałki
- cebula - 1 rzecz
- pomidory - 1 rzecz
- ostra czerwona papryka - 1 rzecz
- kolendra - 2 gałązki
- sok z cytryny - 40 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój awokado na pół, usuń pestki, usuń miąższ, rozgnieć widelcem, polewając sokiem z cytryny.
Opłucz ostrą paprykę. Pokrój go wzdłuż, usuwając nasiona. Zmiel kolendrę i drobno posiekaj cebulę i pomidora.
Na talerzu sałatkowym wymieszaj miąższ awokado, paprykę, pomidor, kolendrę i cebulę.
Klasyczne guacamole z awokado i pomidorami jest gotowe. Podawaj z tacos, ciabattą lub po prostu z chlebem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy