Czasami dania mięsne można doprawić niezwykłym słodkim keczupem pomidorowym. Przygotuj go według tego przepisu. Wskazuje idealne proporcje warzyw, cukru, soli i octu. Do gotowania polecam użyć garnka z grubym dnem.
Składniki
- pomidory - 2 kg
- cebula - 300 g
- czosnek - 50 g
- ocet jabłkowy - 80 ml
- cukier - 150 g
- sól - 10 g
- woda - 150 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój pomidory i obraną cebulę na duże kawałki.
Ułóż warzywa na patelni, dodaj obrane ząbki czosnku.
Wlej wodę i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
Przetrzyj miękkie warzywa przez sito, aby usunąć skórkę i nasiona.
Powstałe puree wymieszaj z cukrem i solą.
Gotuj na małym ogniu przez 30 minut.
Wlej ocet, zdejmij z ognia i zamknij w przygotowanych słoikach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy