desery 13.07.2023

pastylka z berberysu

8 godz. 20 min.
4 porcje
Pastylka z berberysu
New Africa, stock.adobe.com
0

Jagody berberysu są bardzo kwaśne, więc należy je gotować z dużą ilością cukru. Pastylki z berberysu są bardzo pachnące, smaczne i piękne. Wysuszyć w piekarniku lub użyć suszarki elektrycznej, przestrzegając określonego reżimu temperaturowego.

Składniki

  • Berberys - 1 kg
  • cukier - 800 g
  • woda - 500 ml
  • Olej roślinny (bez zapachu) – 2 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Berberys zalej wodą i gotuj przez 15 minut.

Miękkie jagody wrzuć do durszlaka i przetrzyj przez sito.

Wymieszaj powstałą masę z cukrem i dobrze ubij mikserem.

Umieść na wolnym ogniu i gotuj do pożądanej gęstości.

Wyłóż głęboką blachę do pieczenia papierem do pieczenia i posmaruj olejem roślinnym.

Rozłóż grubą masę warstwą 0,5 cm i spłaszcz. Suszyć w piekarniku w temperaturze 65 stopni przez 6-8 godzin.

Oddziel gotową pastylkę od papieru, zwiń ją w ciasną rolkę i pokrój.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy