Jagody berberysu są bardzo kwaśne, więc należy je gotować z dużą ilością cukru. Pastylki z berberysu są bardzo pachnące, smaczne i piękne. Wysuszyć w piekarniku lub użyć suszarki elektrycznej, przestrzegając określonego reżimu temperaturowego.
Składniki
- Berberys - 1 kg
- cukier - 800 g
- woda - 500 ml
- Olej roślinny (bez zapachu) – 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Berberys zalej wodą i gotuj przez 15 minut.
Miękkie jagody wrzuć do durszlaka i przetrzyj przez sito.
Wymieszaj powstałą masę z cukrem i dobrze ubij mikserem.
Umieść na wolnym ogniu i gotuj do pożądanej gęstości.
Wyłóż głęboką blachę do pieczenia papierem do pieczenia i posmaruj olejem roślinnym.
Rozłóż grubą masę warstwą 0,5 cm i spłaszcz. Suszyć w piekarniku w temperaturze 65 stopni przez 6-8 godzin.
Oddziel gotową pastylkę od papieru, zwiń ją w ciasną rolkę i pokrój.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy