Klasyczny sernik serowy jest dobry, ale dlaczego nie dodać koloru i różnorodności. Tym razem proponuję przygotować deser truskawkowy na bazie świeżych jagód. Ale truskawki muszą być dojrzałe i słodkie.
Składniki
- ciasteczka (piasek) – 200 g
- kakao - 1-2 łyżeczka
- masło - 90 g
- mascarpone - 500 g
- śmietana (20%) – 200 g
- truskawka - 150 g
- jaja kurze - 4 kawałki
- cukier puder - 150 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zmiel herbatniki, masło i kakao, aż będą gładkie, i utrmababy bazę do formy.
Przetrzyj truskawki przez sito lub zmiel blenderem.
Oddziel białka i ubij na szczyty.
Ubij wszystkie pozostałe składniki, aż będą gładkie.
Łopatką wymieszaj przecier truskawkowy, a następnie białka.
Wlej masę na podstawę i umieść formę sernika na blasze do pieczenia z wodą.
Piecz przez około 80 minut w piekarniku o temperaturze 160 stopni.
Pozostaw na kolejną godzinę w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiami.
Gdy sernik ostygnie, dokręć go folią i włóż na noc do lodówki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy