desery 06.02.2023

ciasto Bento z malinami

3 godz. 20 min.
4 porcje
Ciasto Bento z malinami
irina2511, stock.adobe.com
0

Jeśli chcesz upiec pyszne domowe ciasto, ale będzie za duże i nie ma nikogo, kto mógłby je zjeść, radzę zwrócić uwagę na małe i urocze ciasta Bento. Dzisiaj powiem Ci, jak ugotować taki z malinami.

Składniki

na biszkopt:
do nadzienia malinowego:
do impregnacji:
  • woda - 100 ml
  • cukier - 30 g
do kremu:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Na biszkopt ubij jajka z cukrem, aż będą puszyste i dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Wlej ciepłe mleko i masło, wymieszaj ciasto, wlej do formy i piecz biszkopt przez 20 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni.

Ostudź go w formie, zawiń w folię i wyślij do lodówki na 3 godziny.

Zetrzyj maliny i gotuj z cukrem, aż zgęstnieją. Dodaj skrobię, wymieszaj i pozwól masie ostygnąć.

Ubij wszystkie składniki kremu w blenderze, aż będą puszyste i dodaj barwnik zgodnie z instrukcją.

Zagotuj wodę do impregnacji, rozpuść w niej cukier, gotuj syrop przez kilka minut i ostudź.

Pokrój biszkopt na 2 ciasta i namocz.

Połóż krem z boku na cieście, a do środka - malinowe nadzienie.

Przykryj drugim ciastem i równomiernie posmaruj całe ciasto Bento kremem.

Udekoruj go według własnego uznania.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy