Jeśli chcesz upiec pyszne domowe ciasto, ale będzie za duże i nie ma nikogo, kto mógłby je zjeść, radzę zwrócić uwagę na małe i urocze ciasta Bento. Dzisiaj powiem Ci, jak ugotować taki z malinami.
Składniki
- jaja kurze - 1 rzecz
- cukier - 70 g
- mleko - 30 ml
- mąka - 70 g
- proszek do pieczenia ciasta - 2 g
- Olej roślinny - 10 ml
- Malina - 120 g
- cukier - 30 g
- skrobia kukurydziana - 10 g
- woda - 100 ml
- cukier - 30 g
- ser twarogowy - 400 G
- śmietana (33%) – 100 ml
- barwnik spożywczy (różowy) – 2-3 krople
- cukier puder - 60 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Na biszkopt ubij jajka z cukrem, aż będą puszyste i dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Wlej ciepłe mleko i masło, wymieszaj ciasto, wlej do formy i piecz biszkopt przez 20 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni.
Ostudź go w formie, zawiń w folię i wyślij do lodówki na 3 godziny.
Zetrzyj maliny i gotuj z cukrem, aż zgęstnieją. Dodaj skrobię, wymieszaj i pozwól masie ostygnąć.
Ubij wszystkie składniki kremu w blenderze, aż będą puszyste i dodaj barwnik zgodnie z instrukcją.
Zagotuj wodę do impregnacji, rozpuść w niej cukier, gotuj syrop przez kilka minut i ostudź.
Pokrój biszkopt na 2 ciasta i namocz.
Połóż krem z boku na cieście, a do środka - malinowe nadzienie.
Przykryj drugim ciastem i równomiernie posmaruj całe ciasto Bento kremem.
Udekoruj go według własnego uznania.