W kuchni tajskiej takie potrawy są uważane za codzienne. Jakich przepisów na ten temat nie ma! Wszystkie łączą prostotę, szybkość i harmonijny smak. Oferuję doskonałą opcję sałatki azjatyckiej. Jest umiarkowanie ostry i aromatyczny.
Składniki
- Funchoza - 200 g
- konserwy rybne - Polbank
- pomidory - 150 g
- papryka - 1 rzecz
- marchew - 1 rzecz
- sałata - 50 G
- szczypiorek - 3 stem
- cebula fioletowa - 1 rzecz
- czosnek - 2 ząbki
- sos rybny - 1 łyżeczka
- ocet ryżowy - 1 art.
- Olej roślinny - 2 art.
- mielony imbir - do smaku
- cukier - 1 CZ. l.
- sól - do smaku
- woda (wrząca woda) – 2 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zalej Funchozę wrzącą wodą i pozostaw pod przykryciem na 5 minut.
Wrzuć makaron do durszlaka i odstaw, aby płyn spłynął.
Przetwory rybne dobrze zetrzyj widelcem.
Pokrój pomidory, zieloną cebulę, obraną paprykę i fioletową cebulę.
Zetrzyj marchewki, rozerwij liście sałaty rękami.
W osobnym pojemniku połącz ocet ryżowy, sos rybny, olej i czosnek przepuszczony przez prasę.
Dodaj cukier, sól i mielony imbir. Wymieszaj i poczekaj, aż kryształy się rozpuszczą.
Wymieszaj funchozę, warzywa, konserwy rybne i liście sałaty.
Wlej przygotowany dressing i wymieszaj.