desery 22.07.2023

pastylka waniliowa

3 godz. 15 min.
4 porcje
Pastylka waniliowa
Ms VectorPlus, stock.adobe.com
0

Miłośnicy pianek z pewnością pokochają ten przepis na waniliową pastylkę. Zwiewny deser składa się z musu jabłkowego i ubitych białek. Jako stabilizator stosuje się agar-agar, więc masa doskonale zestala się nawet w temperaturze pokojowej.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Agar-agar napełnij gorącą wodą i gotuj przez 2 minuty.

Na patelni wymieszaj mus jabłkowy, cukier i półfabrykat z agarem agarowym. Na małym ogniu doprowadzić do wrzenia.

Równolegle ubij schłodzone białka z kwasem cytrynowym i wanilią w osobnej misce.

Bez przerywania pracy miksera wlej gorącą mieszaninę cienkim strumieniem do półfabrykatu białkowego. Ubijaj wszystko razem przez 2-3 minuty.

Przykryj przygotowaną formę folią spożywczą.

Wlać płynną masę, wygładzić i odstawić na 2-3 godziny.

Wyjmij pastylkę waniliową z formy, usuń folię.

Pokrój pastylkę na małe kostki i połóż na talerzu.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy