Miłośnicy pianek z pewnością pokochają ten przepis na waniliową pastylkę. Zwiewny deser składa się z musu jabłkowego i ubitych białek. Jako stabilizator stosuje się agar-agar, więc masa doskonale zestala się nawet w temperaturze pokojowej.
Składniki
- białka jaj - 3 kawałki
- mus jabłkowy - 400 g
- cukier - 500 g
- agar-agar - 15 g
- wanilina - na czubku noża
- kwas cytrynowy - na czubku noża
- woda - 150 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Agar-agar napełnij gorącą wodą i gotuj przez 2 minuty.
Na patelni wymieszaj mus jabłkowy, cukier i półfabrykat z agarem agarowym. Na małym ogniu doprowadzić do wrzenia.
Równolegle ubij schłodzone białka z kwasem cytrynowym i wanilią w osobnej misce.
Bez przerywania pracy miksera wlej gorącą mieszaninę cienkim strumieniem do półfabrykatu białkowego. Ubijaj wszystko razem przez 2-3 minuty.
Przykryj przygotowaną formę folią spożywczą.
Wlać płynną masę, wygładzić i odstawić na 2-3 godziny.
Wyjmij pastylkę waniliową z formy, usuń folię.
Pokrój pastylkę na małe kostki i połóż na talerzu.