Obecnie istnieje tak wiele alternatyw dla produktów pochodzenia zwierzęcego,że dieta bezmięsna od dawna nie jest gorsza od zwykłej. Możesz bezpiecznie gotować nawet pełne ciasta. A takie chude ciasto kokosowe na herbatę będzie tego wyraźnym potwierdzeniem.
Składniki
- mąka - 200 g
 - cukier - 150 g
 - płatki kokosowe - 170 g
 - proszek do pieczenia ciasta - 3 łyżeczka
 - sól - 1 szczypta
 - Olej roślinny - 100 ml
 - mleko kokosowe - 200 ml
 - sok (owocowy z miąższem) – 500 ml
 - Manka - 3 art.
 - kakao - 2 art.
 
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz przesianą mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sól i 50 g płatków kokosowych.
Wlej masło i mleko roślinne i wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie.
Wlać do formy i piec ciasto przez 30-40 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni.
Niech ciasto ostygnie na ruszcie. Zostaw to w ten sposób lub pokrój na 2-3 ciasta.
Wymieszaj sok i semolinę, zagotuj mieszając i gotuj przez 5-6 minut, aż zgęstnieje.
Przykryj krem folią, ostudź, ubij mikserem, aż będzie puszysty i dodaj 50 g płatków kokosowych.
Rozłóż krem na cieście lub posmaruj i zbierz kilka ciast.
Posyp ciasto pozostałymi wiórkami.