Najłatwiejszym sposobem na udekorowanie dowolnego sernika jest polanie go galaretką. A dziś chcę podzielić się z Wami moim ulubionym przepisem ze świeżymi jagodami. Mrożone też będą działać, ale poczekaj, aż woda całkowicie z nich spłynie.
Składniki
dla podstawy:
- ciasteczka (piasek) – 180 g
- masło - 70 g
do nadzienia:
- twaróg - 360 g
- śmietana - 250 g
- żelatyna - 25 g
- śmietana (33%) – 150 g
- ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
- cukier puder - 100 g
dla galaretki:
- jagody - 150 g
- sok wiśniowy (lub inny jagodowy) – 150 ml
- żelatyna - 12 g
- woda - 60 ml
- cukier - 50 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zmiel ciasteczka z masłem w blenderze i ubij podstawę do formy.
Namocz żelatynę do nadzienia w śmietanie, pozostaw do spęcznienia na 20 minut i podgrzej, aż się rozpuści.
Ubij wszystkie składniki nadzienia, aż będą gładkie i polej spód.
Ułóż jagody na wierzchu. Wyślij sernik do zamrażarki na 15-20 minut.
Przygotuj zgodnie z instrukcją żelatynę do galaretki w wodzie.
Podgrzej sok jagodowy z cukrem, dodaj żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści.
Wlej sok na sernik i wstaw do lodówki na noc.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy