Uwielbiam pianki o niezwykłych smakach, ale asortyment sklepu jest bardzo ograniczony. Trudno znaleźć coś naprawdę wartego uwagi, a jednocześnie smacznego. Trudne do znalezienia, ale łatwe do przygotowania. Jeśli kochasz Mango, koniecznie wypróbuj ten przepis.
Składniki
- jabłka - 2 kawałki
- Mango - 1 rzecz
- białka jaj - 30 g
- woda - 150 ml
- agar-agar - 9 g
- cukier - 450 g
- pektyna - 2 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz jabłka i piecz w dowolny sposób, aż będą miękkie. Zmiel blenderem. Potrzebujesz 200 g tłuczonych ziemniaków.
Miąższ mango zmiel również na puree. Potrzebujesz 100-150 g.
Wymieszaj oba przeciery owocowe, zagotuj, dodaj pektynę i 50 g cukru i gotuj na gęsto. Niech puree ostygnie.
Ubij mikserem puree z białkiem na puszystą, jasną masę.
Wymieszaj wodę z sazarem i agarem i zagotuj.
Gotuj syrop przez 5-7 minut, nadal mieszając.
Kontynuując ubijanie puree, wlej syrop cienkim strumieniem. Jeszcze trochę ubij wszystko razem.
Ułóż pianki na folii za pomocą strzykawki do ciasta i pozostaw do całkowitego ostygnięcia w temperaturze pokojowej.