W mojej rodzinie ciasto miodowe jest po prostu uwielbiane przez wszystkich, więc staram się je często przygotowywać. Mam kilka przepisów na służbie, ale zwykle używam tego. Jest prosty i zrozumiały, proporcje i sekwencja działań są zapamiętywane za pierwszym razem.
Składniki
- mąka - 500 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- miód - 4 art.
- masło - 120 g
- cukier - pół szklanki
- sól - na czubku noża
- proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozpuść masło i miód w kąpieli wodnej.
Dodaj cukier, sól, jajka i mieszaj, aż się połączą.
Dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść gładkie ciasto. Podziel go na 5 części, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny.
Rozwałkuj każdy kawałek, połóż na blasze wyłożonej pergaminem i piecz przez 5 minut w 180 stopniach.
Jeśli pozwala na to grubość gotowych ciast, pokrój je w poprzek na dwa jeszcze cieńsze półfabrykaty.
Ubij schłodzoną śmietanę z cukrem i wanilią.
Złóż ciasto, smarując ciasta śmietaną i wstaw do lodówki na kilka godzin.