W delikatnej zapiekance z twarogu na bitych białkach wszystko jest w porządku, z wyjątkiem tego, że jest świeża. Dlatego wolę dodawać do niego różne dodatki. Na przykład ta opcja z dynią i orzechami-polizasz palce.
Składniki
- Dynia - 150 g
- przyprawy i przyprawy (dla dyni) – 1 łyżeczka
- orzechy włoskie (posiekane) – 1 garść
- cukier - 4 art.
- masło - 1 art.
- twaróg - 450 g
- śmietana - 2 art.
- jaja kurze - 2 kawałki
- mąka - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój dynię w drobną kostkę i krótko usmaż na maśle.
Dodaj łyżkę cukru, orzechów i przypraw do smaku i smaż przez kolejną minutę.
Ubij twaróg blenderem z pozostałym cukrem i żółtkami.
Dodaj śmietanę, a następnie mąkę.
Ubij białka osobno na jędrne szczyty i włóż do masy twarogowej.
W naczyniu do pieczenia ułóż część twarogu, nadzienie dyniowe i ponownie twaróg.
Wyślij zapiekankę do piekarnika na 45 minut w 170 stopniach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy