dania główne 22.01.2022

Gołąbki z mięsem i pieczarkami

1 godz. 40 min.
6 porcji
Gołąbki z mięsem i pieczarkami
yuliiaholovchenko, stock.adobe.com
0

Jeśli chodzi o danie główne, zwykle wszyscy wybierają gołąbki. I wcale nie jest zaskakujące, jest proste i bardzo smaczne. Można je gotować na różne sposoby. Proponuję wypróbować przepis na gołąbki z pieczarkami. Smażone grzyby sprawiają, że smak jest jeszcze ciekawszy!

Składniki

dla gołąbków:
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Rozłóż kapustę na liście. Zanurz je na 2 minuty we wrzącej osolonej wodzie.

Wyjmij liście i połóż je na ręczniku papierowym, aby ostygły.

Ryż opłucz pod bieżącą wodą, zalej wrzącą wodą i przykryj przez 15 minut.

Pokrój cebulę i pieczarki, zetrzyj marchewki na grubej tarce.

Na rozgrzanej patelni z olejem dodaj cebulę, marchewkę, pieczarki i smaż na złoty kolor.

Weź część smażenia do nadzienia, do reszty dodaj sos pomidorowy, 1 szklankę bulionu warzywnego i groszek czarnego pieprzu.

Połącz mięso mielone, jajko, smażenie, ryż, zmielony czarny pieprz i sól. Dobrze zagnieść masę rękami.

Połóż trochę nadzienia na krawędzi liścia kapusty i zwiń kopertę. Powtórz z pozostałymi liśćmi.

Przykryj dno patelni liśćmi kapusty, luźno ułóż gołąbki na wierzchu.

Dodaj pieczeń pomidorową, gorący bulion, sól i gotuj na wolnym ogniu przez 1 godzinę na małym ogniu.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy