Jeśli chodzi o danie główne, zwykle wszyscy wybierają gołąbki. I wcale nie jest zaskakujące, jest proste i bardzo smaczne. Można je gotować na różne sposoby. Proponuję wypróbować przepis na gołąbki z pieczarkami. Smażone grzyby sprawiają, że smak jest jeszcze ciekawszy!
Składniki
- kapusta włoska - 1 Kochan
- sos pomidorowy - 200 ml
- czarny pieprz - 3 groszek
- sól - do smaku
- bulion warzywny - 0,7 L
- mielona wieprzowina - 300 g
- okrągły ryż - 150 g
- pieczarki - 200 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- marchew - 1 rzecz
- Olej roślinny - 4 art.
- mielony czarny pieprz - 0,5 CZ. l.
- Sol - 0,5 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozłóż kapustę na liście. Zanurz je na 2 minuty we wrzącej osolonej wodzie.
Wyjmij liście i połóż je na ręczniku papierowym, aby ostygły.
Ryż opłucz pod bieżącą wodą, zalej wrzącą wodą i przykryj przez 15 minut.
Pokrój cebulę i pieczarki, zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Na rozgrzanej patelni z olejem dodaj cebulę, marchewkę, pieczarki i smaż na złoty kolor.
Weź część smażenia do nadzienia, do reszty dodaj sos pomidorowy, 1 szklankę bulionu warzywnego i groszek czarnego pieprzu.
Połącz mięso mielone, jajko, smażenie, ryż, zmielony czarny pieprz i sól. Dobrze zagnieść masę rękami.
Połóż trochę nadzienia na krawędzi liścia kapusty i zwiń kopertę. Powtórz z pozostałymi liśćmi.
Przykryj dno patelni liśćmi kapusty, luźno ułóż gołąbki na wierzchu.
Dodaj pieczeń pomidorową, gorący bulion, sól i gotuj na wolnym ogniu przez 1 godzinę na małym ogniu.