Sacebeli w puszkach z orzechami włoskimi to mój sposób na wprowadzenie autentycznego gruzińskiego smaku do każdego dania. Po przygotowaniu sosu wlewam go do wysterylizowanych słoików i zakręcam pokrywki. Możesz cieszyć się nim o każdej porze roku.
Składniki
- pomidory - 3 kg
- ostra czerwona papryka - 2 kawałki
- sok z granatów - 2 szklanki
- czosnek - 3 głowice
- orzechy włoskie - 1 szklanka
- kolendra - 1 pęczek
- sól - 1 art.
- chmiel-suneli - 1 art.
- cukier - 2-3 art.
- kolendra - 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz pomidory i przepuść przez maszynę do mięsa.
Zmiel ostrą paprykę, czosnek, kolendrę i orzechy w blenderze.
Wymieszaj wszystkie składniki sosu i zagotuj.
Gotuj przez 20 minut na małym ogniu i zwiń w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy