Uwielbiam gotować dżem w powolnej kuchence. Nie możesz monitorować czasu i temperatury i nic się nie pali. I jak prawidłowo go ugotować, biorąc pod uwagę specyfikę techniki – powiem ci na przykładzie dżemu z pigwy.
Składniki
- pigwa - 1 kg
- cukier - 800 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój pigwę na plasterki lub kawałki i włóż do miski multicookera warstwami, posypując cukrem.
Wypełnij również ostatnią warstwę cukrem i pozostaw cały ten przedmiot na noc.
Wymieszaj i w razie potrzeby wlej trochę wody.
Uruchom tryb "gaszenia" na pół godziny. Gotuj z otwartą pokrywką.
Schłodzić obrabiany przedmiot i rozpocząć "duszenie" przez kolejne 15 minut. W zależności od pożądanej konsystencji możesz powtórzyć ten krok dwukrotnie.
Zwiń dżem w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy