Klasyczny duet to winegret i śledź. A co, jeśli dodasz rybę natychmiast do sałatki? Okazuje się niesamowicie smaczny! Radzę używać pikli w mniejszej ilości i ostrożnie solić. Ten winegret świetnie komponuje się z brązowym chlebem!
Składniki
- Burak - 300 g
- śledź (gotowy filet) – 200 g
- ziemniaki - 200 g
- marchew - 2 kawałki
- ogórki kiszone - 2 kawałki
- zielony groszek (w puszkach) – 150 g
- cebula - 1 rzecz
- Olej roślinny - 4 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz buraki, odetnij brzegi, zawiń w folię i wyślij do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę.
Opłucz ziemniaki i marchewkę, włóż do garnka i gotuj przez 20 minut.
Pieczone buraki i gotowane ziemniaki z marchewką ostudzić, a następnie obrać.
Filety śledziowe, gotowane warzywa, cebulę i ogórki pokroić w drobną kostkę. Złóż wszystko do głębokiej miski.
Dodaj zielony groszek, sól, zmielony czarny pieprz, olej roślinny i delikatnie wymieszaj łyżką.
Ułóż gotowy winegret na ładnym talerzu i udekoruj drobno posiekanymi ziołami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy