sałatki 22.01.2022

vinaigrette ze śledziem

1 godz. 10 min.
6 porcji
Vinaigrette ze śledziem
89502687345, stock.adobe.com
0

Klasyczny duet to winegret i śledź. A co, jeśli dodasz rybę natychmiast do sałatki? Okazuje się niesamowicie smaczny! Radzę używać pikli w mniejszej ilości i ostrożnie solić. Ten winegret świetnie komponuje się z brązowym chlebem!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz buraki, odetnij brzegi, zawiń w folię i wyślij do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę.

Opłucz ziemniaki i marchewkę, włóż do garnka i gotuj przez 20 minut.

Pieczone buraki i gotowane ziemniaki z marchewką ostudzić, a następnie obrać.

Filety śledziowe, gotowane warzywa, cebulę i ogórki pokroić w drobną kostkę. Złóż wszystko do głębokiej miski.

Dodaj zielony groszek, sól, zmielony czarny pieprz, olej roślinny i delikatnie wymieszaj łyżką.

Ułóż gotowy winegret na ładnym talerzu i udekoruj drobno posiekanymi ziołami.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy