Wraz z nadejściem chłodów w sklepach zaczynają sprzedawać pyszne śledzie. Nie mogę się doczekać tej chwili i przy pierwszej okazji staram się gotować śledzie pod futrem z kiszonymi jabłkami. Moja rodzina po prostu uwielbia tę sałatkę i zawsze prosi o zrobienie podwójnej porcji!
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Buraki, marchewki i ziemniaki opłucz, zalej zimną wodą i gotuj do miękkości. Ostudzić, obrać i zetrzeć na grubej tarce.
Śledź obrać, wypatroszyć i pokroić w małe kostki. Jeśli to możliwe, usuń wszystkie pestki, aby filet był jak najbardziej miękki.
Obierz cebulę i posiekaj. Aby zapobiec łzawieniu oczu, polecam zwilżyć nóż wodą lub po prostu założyć okulary.
Połóż śledzie na dnie talerza lub przygotowanej miski, dodaj zmieloną kolendrę. Na wierzch ułóż warstwę cebuli, ziemniaków i startego jabłka. Sól, pieprz i posmaruj majonezem.
Następnie dodaj marchewki i buraki warstwami. Pamiętaj, aby posypać pieprzem, solą i obficie posmarować majonezem. Jeśli buraki są zbyt soczyste, użyj mniejszej ilości majonezu.
Udekoruj gotową sałatkę gałązkami zieleni, posyp mieloną kolendrą i wyślij do lodówki na 2 godziny.