Makaron jest nieodłącznym atrybutem kuchni orientalnej w całej jej różnorodności. Większość pierwszych dań opiera się na jednej zasadzie: bogaty bulion, więcej makaronu i wszelkie dodatki na wierzchu. Proponuję najpierw przygotować podstawowy przepis!
Składniki
- woda - 2,5 L
- mięso (na kości) – 500 g
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- makaron jajeczny - 150 g
- kurkuma - 1 łyżeczka
- masło - 20 g
- Zieleń - 2 gałązki
- mielony czarny pieprz - 1 szczypta
- sól - 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Napełnij mięso i obrane marchewki zimną wodą i gotuj na małym ogniu bez przykrycia przez około 1,5 godziny, usuwając pianę. Wyjmij mięso i marchewkę.
Drobno posiekaj cebulę i smaż na maśle na złoty kolor. Dodaj do niego kurkumę i wymieszaj.
Zagotuj bulion, dodaj cebulę i makaron i gotuj przez 4-5 minut. Na samym końcu dodaj sól i czarny pieprz.
Udekoruj bulion z makaronem posiekanymi ziołami i plasterkami marchewki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy