Jasne, zdrowe i piękne płatki owsiane z dyni to idealne śniadanie na jesienne i zimowe dni. Radzę eksperymentować z przyprawami i dodatkami. Czasami robię takie płatki owsiane z serem i gałką muszkatołową, a czasem z jogurtem, cynamonem i cukrem.
Składniki
- płatki owsiane - 180 g
- Dynia - 150 g
- mleko - 500 ml
- woda - 250 ml
- cukier - 75 g
- sól - 1 szczypta
- masło - 20 g
- pestki dyni - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz dynię i pokrój ją w drobną kostkę. Gotuj w wodzie lub na parze przez około 20 minut do miękkości, a następnie zmiel tłuczkiem lub blenderem.
Wlej płatki owsiane na patelnię, dodaj puree z dyni i wlej wodę z mlekiem.
Dodaj sól i cukier, wszystko dobrze wymieszaj i gotuj owsiankę na małym ogniu, mieszając.
Gdy owsianka jest ugotowana, dodaj masło i nasiona i dodaj przyprawy lub polewy do smaku.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy