dania główne
17.06.2022
zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem i śmietaną
1 godz. 0 min.
4 porcje
Istnieją różne sposoby przygotowania delikatnej rumianej zapiekanki ziemniaczanej. Na przykład możesz wlać wszystko śmietaną przed pieczeniem. A jako nadzienie proponuję użyć mielonego mięsa z przyprawami do smaku.
Składniki
- ziemniaki - 1 kg
- masło - 50 g
- mięso mielone - 500 g
- przyprawy i przyprawy - 1 łyżeczka
- bulion mięsny - 100 ml
- śmietana - 150 ml
- jaja kurze - 1 rzecz
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ugotuj ziemniaki i zetrzyj na puree z masłem.
Usmaż mięso mielone, wlej bulion i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut na małym ogniu. Doprawić.
Włóż mięso mielone do formy, a na nim ziemniaki.
Ubij śmietanę z jajkiem i polej zapiekankę.
Wyślij ją do piekarnika na 20 minut w temperaturze 200 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy