W garnkach możesz bezpiecznie piec nie tylko mięso, ale także podroby. Tym razem proponuję ugotować wątrobę z warzywami. Tak, możesz wysłać go do piekarnika prosto z paczki, na surowo. Piecze się szybko, dobrze i równomiernie, nawet bez oleju!
Składniki
- wątroba - 500 g
- marchew - 2 kawałki
- cebula - 2 kawałki
- papryka - 1 rzecz
- pomidory - 2 kawałki
- Mieszanka groszku pieprzowego - 2 szczypta
- gałka muszkatołowa - 2 szczypta
- mielony czarny pieprz - 2 szczypta
- sól - 1 łyżeczka
- rosół z kurczaka (lub woda) – 200 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój wszystkie warzywa losowo, wymieszaj i dopraw.
Opłucz i oczyść wątrobę, również dopraw i ułóż w doniczkach.
Ułóż warzywa na wierzchu i polej bulionem.
Piecz przez około godzinę w piekarniku w temperaturze 190 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy