dania główne
17.06.2022
zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i mięsem mielonym
1 godz. 0 min.
4 porcje
Głównym problemem wszystkich zapiekanek ziemniaczanych z mięsem mielonym jest to, że czasami są suche. Istnieją różne sposoby rozwiązania tego problemu. Tym razem proponuję dodać aromatyczny smażony boczek, który jeszcze bardziej podkreśli smak potrawy.
Składniki
- ziemniaki - 600 g
- mięso mielone - 500 g
- boczek - 150 g
- cebula - 1 rzecz
- przyprawy i przyprawy - 1 łyżeczka
- zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
- ser - 80 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Gotuj ziemniaki do połowy ugotowane i zetrzyj na grubej tarce
Drobno posiekaj boczek i cebulę i smaż na złoty kolor.
Dodaj mięso mielone i smaż razem, aż mięso mielone będzie gotowe. Dopraw do smaku.
Wymieszaj mięso mielone z ziemniakami, włóż do formy i posyp tartym serem.
Gotuj zapiekankę w piekarniku przez pół godziny w temperaturze 190 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy