Istnieje wiele przepisów na duszoną kapustę, a wśród nich każdy może wybrać opcję według własnych upodobań. Najbardziej podoba mi się ten przepis - jest bardzo prosty i oryginalny. A jeśli zastąpisz bulion z kurczaka wodą, otrzymasz chude danie.
Składniki
- kapusta - 1 kg
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- mąka - 1 art. l
- Pasta pomidorowa - 2 art.
- masło - 80 g
- ziele angielskie - 3 groszek
- cukier - 0,5 CZ. l.
- sól - do smaku
- rosół z kurczaka - 200 ml
- koperek (do podania) – 2 gałązki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz cebulę i posiekaj, zetrzyj marchewki.
Posiekaj kapustę, Posol i lekko rozgnieć rękami.
W głębokim kotle rozpuść masło, dodaj cebulę i marchewkę i smaż na złoty kolor.
Dodaj kapustę, ziele angielskie i gotuj, mieszając, przez 15 do 20 minut.
Osobno wymieszaj koncentrat pomidorowy, mąkę, bulion z kurczaka, sól i cukier.
Wlej powstałą mieszaninę do kotła, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut.
Nalegaj na gotową kapustę pod pokrywką przez 15 minut. Podawać na głębokim talerzu posypanym drobno posiekanym koperkiem.