Najczęściej zapiekanki ziemniaczane są przygotowywane z mięsem lub przynajmniej z jajkami, śmietaną lub serem. Ale mam w kolekcji również całkowicie wegetariański przepis – z cebulą i grzybami. W razie potrzeby posyp naczynie tofu sojowym.
Składniki
- ziemniaki - 700 g
- cebula - 2 kawałki
- Grzyby - 400 g
- przyprawy i przyprawy - 1 łyżeczka
- bulion warzywny (lub woda) – 100 ml
- czosnek - 3 ząbki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Drobno posiekaj cebulę, posiekaj czosnek i pokrój grzyby na talerze.
Smaż wszystko do miękkości na patelni i włóż do formy.
Ułóż plastry ziemniaków na wierzchu, posyp przyprawami i polej bulionem.
Gotuj zapiekankę w piekarniku przez 35-40 minut w 180 stopniach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy