Feijoada to oryginalne danie ludowe o afrykańskich korzeniach, ale dziś jest popularne w Portugalii i Brazylii. Jest wytwarzany z fasoli i różnych rodzajów produktów mięsnych, a subtelności przepisu różnią się w zależności od regionu. Proponuję wypróbować tę opcję!
Składniki
- fasola (czarna) – 600 g
- cebula - 2 kawałki
- marchew - 2 kawałki
- pomidory - 2 kawałki
- Chili - 2 kawałki
- czosnek - 2 ząbki
- woda - 1 L
- żeberka wieprzowe - 500 g
- boczek - 100 g
- parówki - 200 g
- wołowina - 250 G
- kiełbasa wędzona - 150 G
Przepis na gotowanie krok po kroku
Namocz fasolę przez noc w wodzie, a następnego dnia rozłóż na groszku.
Pokrój wołowinę, kiełbaski, żeberka i również rozłóż. Posolić.
Posiekaj cebulę i marchewkę. Smażyć do miękkości i dodać boczek z wędzoną kiełbasą.
Smaż jeszcze kilka minut i dodaj czosnek, chili i pomidory.
Po 2-3 minutach ułóż pieczeń w doniczkach.
Dodaj przyprawy do smaku i dodaj trochę wody.
Piecz wszystko razem przez około 1,5-2 godziny w piekarniku o temperaturze 180 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy