dania główne 22.01.2022

portugalska feijoada w doniczkach

2 godz. 0 min.
6 porcji
Portugalska feijoada w doniczkach
Natalia Mylova, stock.adobe.com
0

Feijoada to oryginalne danie ludowe o afrykańskich korzeniach, ale dziś jest popularne w Portugalii i Brazylii. Jest wytwarzany z fasoli i różnych rodzajów produktów mięsnych, a subtelności przepisu różnią się w zależności od regionu. Proponuję wypróbować tę opcję!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Namocz fasolę przez noc w wodzie, a następnego dnia rozłóż na groszku.

Pokrój wołowinę, kiełbaski, żeberka i również rozłóż. Posolić.

Posiekaj cebulę i marchewkę. Smażyć do miękkości i dodać boczek z wędzoną kiełbasą.

Smaż jeszcze kilka minut i dodaj czosnek, chili i pomidory.

Po 2-3 minutach ułóż pieczeń w doniczkach.

Dodaj przyprawy do smaku i dodaj trochę wody.

Piecz wszystko razem przez około 1,5-2 godziny w piekarniku o temperaturze 180 stopni.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy