Wiele gospodyń domowych gotuje śledzie pod futrem i każda ma swoje sekrety. Proponuję zrobić tę popularną sałatkę z marynowaną cebulą. Aby nie tracić czasu podczas gotowania cebuli, możesz robić ryby i warzywa.
Składniki
- śledź (małosolna) – 1 rzecz
- ziemniaki (gotowany) – 250 g
- Burak (gotowany) – 200 g
- marchew (gotowane) – 2 kawałki
- jaja kurze (gotowane) – 2 kawałki
- cebula - 2 kawałki
- majonez - 180 ml
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- ocet jabłkowy - 1 art.
- Olej roślinny - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz cebulę, pokrój i opłucz pod bieżącą wodą. Dodaj ocet, olej, sól i czarny pieprz. Wymieszaj, przykryj i pozostaw do marynowania na 10 minut.
Śledź obrać, wypatroszyć i pokroić na małe kawałki. Zetrzyj jajka i inne warzywa na grubej tarce.
Ułóż śledzie, marynowaną cebulę i ziemniaki warstwami na szerokim talerzu. Posyp solą, pieprzem i posmaruj majonezem.
Dodaj marchewki, jajka i buraki zmieszane z majonezem.
Wyślij gotową sałatkę do zaparzenia przez 2 godziny w lodówce.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy