sałatki 09.04.2023

Sałatka z bakłażana, koreańskiej marchewki i papryki

30 min
4 porcje
Sałatka z bakłażana, koreańskiej marchewki i papryki
0

Chcesz zrobić lekką sałatkę warzywną? Wypróbuj ten wspaniały przepis. Przygotowanie go wcale nie jest trudne, o wiele trudniej jest się oprzeć i nie spróbować potrawy z wyprzedzeniem. Musi stać w lodówce przez 2-3 godziny.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój bakłażany na małe kawałki i moczyć w osolonej wodzie przez 20 minut.

Sałatka z bakłażana, koreańskiej marchewki i papryki: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Połóż bakłażany na papierowej serwetce i dobrze osusz.

Sałatka z bakłażana, koreańskiej marchewki i papryki: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Podgrzej 2 łyżki. l olej roślinny na patelni, włóż bakłażany i smaż do miękkości.

Sałatka z bakłażana, koreańskiej marchewki i papryki: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Paprykę obrać i pokroić w małe kostki.

Sałatka z bakłażana, koreańskiej marchewki i papryki: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Obierz cebulę i pokrój w grube półpierścienie.

Sałatka z bakłażana, koreańskiej marchewki i papryki: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Połącz koreańską marchewkę, paprykę, cebulę i pieczony bakłażan.

Sałatka z bakłażana, koreańskiej marchewki i papryki: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Dodaj sól, zmielony pieprz i wymieszaj.

Sałatka z bakłażana, koreańskiej marchewki i papryki: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 7

Osobno wymieszaj sos sojowy, cukier, ocet winny i pozostały olej.

Sałatka z bakłażana, koreańskiej marchewki i papryki: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 8

Wlej przygotowany sos do sałatki i ponownie delikatnie wymieszaj. Przykryj sałatkę i wstaw do lodówki na 3 godziny.

Sałatka z bakłażana, koreańskiej marchewki i papryki: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 9

Zdjęcie: Julia Zubkova

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy