Pomimo faktu, że mięso w tej części tuszy jest prawie beztłuszczowe, pierś jest miękka i soczysta. Do marynaty można użyć dowolnych przypraw i przypraw, a także suszonych ziół i zestawu do pieczenia – tymianku, rozmarynu, szałwii.
Składniki
- pierś z indyka - 1,8 kg
- sól - 18 g
- papryka (wędzone) – 1/3 łyżeczka
- mielona kolendra - 1/3 łyżeczka
- czosnek (suszone) – 1/3 łyżeczka
- suszone zioła - 1/3 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 1/4 łyżeczka
- oliwa z oliwek - 50 ml
- musztarda - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wlej wszystkie niezbędne przyprawy i sól do miski. Możesz wziąć gotowy zestaw przypraw do kurczaka lub grilla.
Wlej oliwę lub inny olej roślinny, włóż musztardę i dobrze wymieszaj.
Umyj i osusz pierś wcześniej, odetnij nadmiar. Skórę można opcjonalnie usunąć lub pozostawić. Następnie posmaruj pierś ze wszystkich stron pachnącą marynatą.
Najlepiej pozostawić pierś do marynowania w lodówce przez co najmniej jeden dzień. Ale jeśli nie ma czasu, poczekaj co najmniej godzinę. Owinąć pierś kilkoma warstwami folii spożywczej.
Przykryj naczynie do pieczenia folią i włóż do niego pierś bez folii. W razie potrzeby możesz dodać tutaj gałązki pachnących ziół. Następnie zawiń pierś w folię i piecz w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Następnie pozwól piersi się zrumienić, rozkładając folię i ustawiając temperaturę na 200 stopni lub tryb grillowania. Aby sprawdzić mięso pod kątem gotowości, wykonaj nakłucie szpikulcem - powinien pojawić się przezroczysty tłuszcz bez czerwonawych zanieczyszczeń.
Pierś jest gotowa i można ją podawać. W razie potrzeby można usunąć środkową kość i pokroić mięso na kawałki.