dania główne 22.01.2022

Pieczona pierś z indyka

2 godz. 40 min.
6 porcje
Pieczona pierś z indyka
0

Pomimo faktu, że mięso w tej części tuszy jest prawie beztłuszczowe, pierś jest miękka i soczysta. Do marynaty można użyć dowolnych przypraw i przypraw, a także suszonych ziół i zestawu do pieczenia – tymianku, rozmarynu, szałwii.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wlej wszystkie niezbędne przyprawy i sól do miski. Możesz wziąć gotowy zestaw przypraw do kurczaka lub grilla.

Pieczona pierś z indyka: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Wlej oliwę lub inny olej roślinny, włóż musztardę i dobrze wymieszaj.

Pieczona pierś z indyka: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Umyj i osusz pierś wcześniej, odetnij nadmiar. Skórę można opcjonalnie usunąć lub pozostawić. Następnie posmaruj pierś ze wszystkich stron pachnącą marynatą.

Pieczona pierś z indyka: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Najlepiej pozostawić pierś do marynowania w lodówce przez co najmniej jeden dzień. Ale jeśli nie ma czasu, poczekaj co najmniej godzinę. Owinąć pierś kilkoma warstwami folii spożywczej.

Pieczona pierś z indyka: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Przykryj naczynie do pieczenia folią i włóż do niego pierś bez folii. W razie potrzeby możesz dodać tutaj gałązki pachnących ziół. Następnie zawiń pierś w folię i piecz w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Następnie pozwól piersi się zrumienić, rozkładając folię i ustawiając temperaturę na 200 stopni lub tryb grillowania. Aby sprawdzić mięso pod kątem gotowości, wykonaj nakłucie szpikulcem - powinien pojawić się przezroczysty tłuszcz bez czerwonawych zanieczyszczeń.

Pieczona pierś z indyka: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Pierś jest gotowa i można ją podawać. W razie potrzeby można usunąć środkową kość i pokroić mięso na kawałki.

Pieczona pierś z indyka: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Zdjęcie: Yuliia Stsepeleva

Yuliia Stsepeleva
przepis dodał (a):
Yuliia Stsepeleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy