Każda gospodyni domowa, która regularnie gotuje Adjikę, ma swoje subtelności i sekrety przygotowania tej przekąski. Oczywiście też je mam. Na przykład bardzo lubię dodawać śliwkowe pomidory do klasycznego przepisu. Mówię więcej!
Składniki
- pomidory - 2.5 kg
- śliwki - 1 kg
- ostra czerwona papryka - 3 kawałki
- sól - 2 art.
- Olej roślinny - 250 ml
- papryka - 1 kg
- marchew - 1 kg
- czosnek - 200 g
- cukier - 200 g
- ocet - 50 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Usuń pestki z odpływów. Umyj i obierz wszystkie warzywa.
Przełóż wszystko przez maszynkę do mięsa lub zmiel blenderem razem z ostrą papryką i czosnkiem.
Wlej olej i gotuj masę przez około 1,5 godziny na małym ogniu.
Dodaj pozostałe składniki i gotuj Adjikę przez kolejne 5 minut.
Zwiń go w wysterylizowane słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy