sałatka z rzodkiewki na zimę bez sterylizacji

45 min
2 porcje
Sałatka z rzodkiewki na zimę bez sterylizacji
Julia Padina, stock.adobe.com
0

Rzodkiewka jest jednym z najbardziej sezonowych warzyw spośród wszystkich popularnych. Zdobycie go zimą jest niezwykle problematyczne i jest to najlepszy argument za przygotowaniem go z wyprzedzeniem. Na przykład w postaci takiej sałatki. Na szczęście można to zrobić nawet bez sterylizacji.

Składniki

  • rzodkiewki - 700 g
  • pietruszka - 10 g
  • koperek - 10 g
  • liść laurowy - 2 kawałki
  • czosnek - 2 ząbki
  • czarny pieprz - 6 groszek
  • woda - 500 ml
  • sól - 2 CZ. l.
  • cukier - 2 łyżeczka
  • ocet - 2.5 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój rzodkiewki w plasterki.

Włóż rzodkiewki, zioła, czosnek, pieprz i liście laurowe do czystych słoików.

Zalej wrzącą wodą, przykryj i odstaw na 15 minut.

Odcedź tę wodę, dodaj sól, cukier i ocet i ponownie zagotuj.

Ponownie napełnij rzodkiewki i zwiń sałatkę.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy