Rzodkiewka jest jednym z najbardziej sezonowych warzyw spośród wszystkich popularnych. Zdobycie go zimą jest niezwykle problematyczne i jest to najlepszy argument za przygotowaniem go z wyprzedzeniem. Na przykład w postaci takiej sałatki. Na szczęście można to zrobić nawet bez sterylizacji.
Składniki
- rzodkiewki - 700 g
- pietruszka - 10 g
- koperek - 10 g
- liść laurowy - 2 kawałki
- czosnek - 2 ząbki
- czarny pieprz - 6 groszek
- woda - 500 ml
- sól - 2 CZ. l.
- cukier - 2 łyżeczka
- ocet - 2.5 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój rzodkiewki w plasterki.
Włóż rzodkiewki, zioła, czosnek, pieprz i liście laurowe do czystych słoików.
Zalej wrzącą wodą, przykryj i odstaw na 15 minut.
Odcedź tę wodę, dodaj sól, cukier i ocet i ponownie zagotuj.
Ponownie napełnij rzodkiewki i zwiń sałatkę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy